Grand Hotel Royal – Budapest, Hungary (Hungarian)

Grand Hotel Royal – Budapest, Hungary (Hungarian)
Author

Andreas Augustin

Pages

160

Photographs
Illustrations

150 historic and contemporary photos

Leather-bound edition

No

Binding

Hardcover (real cloth bound / gold stamping / dust jacket)

ISBN

978-3-900692-20-9

Size/Weight

160 x 235 mm, 700 g

Also available in

English

Price: € 33.00

Add to cart

A Royal Nagyszálló 1896-ban a kontinens legnagyobb szállodájaként nyílt meg 350 szobával, több étteremmel, a fejedelmi Royal bálteremmel, minden szobában telefonnal, az egész épületet behálózó elektromos vezetékekkel és minden szintet kiszolgáló gőzüzemű liftekkel. Tőszomszédságában gyönyörű fürdő működött.

Az Osztrák-Magyar Monarchia korában a Royal a kortárs világ kohója volt. Itt látták a magyarok Lumière-ék első mozgóképeit, itt kortyolgatták az első „ötórai teát”, és láthatták testközelből az 1896-os millenniumi kiállításra érkezett nemzetközi vendégsereg tagjait.

Otthona volt minden élvonalbeli magyar művésznek. Körös-körül színházak, a közelben a Magyar Királyi Operaház – a vendégek névsorában ott vannak a legnagyobb táncosok, énekesek és operai dívák is. Mario del Monaco, Anna Moffo, Gilbert Bécaud, James King, Heltai Jenő, Karlovszky Bertalan, Rippl-Rónai József, Vaslav Nijinsky, Cleo de Merode, Max Linder, Valdemar Psilander, Asta Nielsen, Szergej Gyagilev, Igor Stravinsky, Krúdy Gyula, Bródy Sándor, Kálmán Imre, Bartók Béla, Lehár Ferenc, Kodály Zoltán, Ferenczi Sándor, Ábrahám Pál, Josephine Baker, Molnár Ferenc, Alan Bates, Dirk Bogard és még sokan mások töltöttek a Royalban fontos pillanatokat, sőt életük egy részét is.

Az 1920-as években Gundel Károly volt a konyha ünnepelt főnöke, az 1960-as években a Royal volt nemhivatalos akadémiája mindazoknak, akik sikeres vendéglátóvá akartak válni. A 2002-ben újranyílt hotel csillagként ragyog ki nagy európai társai közül. Ez a könyv végigkíséri útját legelső napjától, a ragyogó századforduló magaslatán, több mint száz éven átívelve a harmadik évezredig.

A „Grand Hotel Royal” tábláját tartó fér ú a Keleti pályaudvar peronján vár rám. Fogja a csomagomat meg engem, és a szállodába visz. A doorman kinyitja a kocsiajtót. Itt vagyok – hazaértem. Ungár Tamás, a főportás integet a portáspultból, a recepciós megcsinálja a kulcskártyámat. rácz József fő-londiner felküldi a bőröndömet. Megérkeztem. Becsekkeltem. Újra itthon.
Míg elköltöm a reggelimet, elolvasom a lapokat és az e-mailjeimet a hallra néző business-centerben. A recepción nyüzsögnek a ki– és bejelentkező vendégek. Fotós kapacitál egy manökent, hogy álljon modellt a Vogue magyar kiadása számára, és egy kedves pincérlány érdeklődik, kérek-e még gyümölcslevet.
Soha nem kínálkozott jobb alkalom könyvet írni a royalról. Magyarország végre visszatért európa kebelére. Budapest pezseg és ragyog, mint száz évvel ezelőtt, Alfred Pisani, a Corinthia hotelek látnoki képességű igazgatója megmentette és újranyitotta a hotelt, virágzik az idegenforgalom.

Úgy döntöttem, tényekkel váltogatom az anekdotákat és történeteket, hogy színes képet adjak erről a nagy szállodáról. Saly Noémitől, neves magyar művelődéstörténésztől, a vendéglátás-történet és a kávéházi kultúra szakértőjétől rengeteget tanultam a budapesti életstílusról, történelemről, anekdotákról. Bécsi vagyok, nem beszélek magyarul. noémi magyarázatai sokkal közelebb vittek a magyar lélekhez. számtalan hasonlóságot fedeztem föl – városaink tényleg csak 250 kilométerre vannak egymástól. hajdanán a két országnak sokáig közös kormánya volt. Legnagyobb zeneszerzőink, muzsikusaink, íróink és képzőművészeink nevét Magyarországon éppoly jól ismerik, mint Ausztriában. És ez legjelesebb szállodáinkkal is így van.
Hadd hívjam meg Önöket egy időutazásra a budapesti Grand Hotel Royalba. Ugorjunk vissza abba az esztendőbe, amikor minden elkezdődött. 1896. Mutathatom az utat?

Andreas Augustin
A the Most Famous hotels in the World sorozat keretében
bemutatja
A Budapesti Grand Hotel Royalt
természetesen mindannyian köszönetet mondunk Alfred Pisaninak, a Corinthia hotel Group alapítójának, aki fölismerte a Csipkerózsika-álmát alvó Royal szállodában rejlő hatalmas értéket, és úgy döntött, megteszi a szükséges lépéseket, hogy Budapest legna- gyobb történelmi szállodájaként újranyílhasson.
Külön köszönet Cornelia Kauschnak, aki a szálloda élén töltött időben átérezte, hogy ez a történeti kutatás a továbbiakban csak megerősítheti a szálloda nagy múltját. Tervünk támogatásában ugyanilyen lelkesedést mutatott utóda, Adrian ellis is.
Brigitte Gruber, az első értékesítési és marketing-igazgató javasolta elsőként, hogy a The MosT FaMous hoTels in The World® kapcsolódjék be az ügybe. utóda, Fazekas Tamás ötletekkel is támogatta. Nem szabad elfeledkeznünk Szelényi Dánielről, aki az elsők között kutatta a szálloda gazdag történelmét.
személyes köszönetünk illeti géher Zoltán vezérigazgatóhelyettest és dóczi diána Pr- és marketing-igazgatót.
Köszönet továbbá Flesch gábornak, Philippe derriennek, németh Károlynak, Frank Xerri de Carónak, B. dobronyi József bárónak, rácz Józsefnek, Csetnegi Zoltánnak, dömötör rékának, timku szabolcsnak, s végül, de nem utolsósorban Farkas sándor- nak.
A történeti kutatásban segédkezett: Farkas Anikó és saly noémi
Fényképek forrása: a szálloda archívuma, Joplin sinclair, daniel Cilia és mások.
További fényképek magán- és közgyűjteményekből származnak. Köszönet Saly Noé- minek, ungár tamásnak, géher Zoltánnak, lauer Pálnak, gunst Andrásnak, Kalmár györgynek, Meskál tibornak, Antal Pálnak, valamint a Magyar szállodaszövetségnek és főtitkárának, Lombosi Gábornak; a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múze- umnak és a bécsi Famous hotels Main Archive-nak.
Szerkesztők: Carola Augustin és Thomas Cane.
Fordította: nemes tamás
Ezt a munkát, borítólapjával, valamint a hozzá tartozó képeslapokkal és könyvjelzőkkel együtt szerzői jogi törvények védik. Semmilyen részlete nem másolható vagy vihető át, semmilyen elektronikus vagy mechanikus úton és módon, semmiféle adatrögzítési eljá- rással vagy keresőrendszerbe. A könyv bármely részének a The MosT FaMous hoTels
in The World® kifejezett írásos engedélye nélkül történő bármiféle másolása kivétel nélkül minden esetben pert von maga után.
Fontos megjegyzés kiadók és szerzők számára
A könyvben felhasznált kortárs fotók, illetve a történeti fényképanyag egy része kiváló minőségű digitális formában elérhető. Kérjük, lépjenek kapcsolatba a famoushotels.org archívumával, és kérjék innen saját publikációikhoz a lehető legjobb fényképanyagot. Örülni fogunk, ha segíthetünk.
© the Most Famous hotels in the World

Book Now

Booking.com

Publisher's recommendations


 

Dear wonderful Readers; 

It is noteworthy that, contrary to all predictions, interest in good books is not dwindling. 

The first copies of THE HALF MOON TREASURY are being released – exclusively to our readers (and before its official launching date). 

We have released a reprint of our successful book THE WESTIN EXCLESIOR ROME, the most famous hotel on Via Veneto. 

The new edition of THE STRAND (Yangon,Myanmar), for example, receives wonderful readers' feedback — thank you for your notes and mails. METROPOLE HANOI and ORIENTAL BANGKOK were relaunched in brand new edtions. The Oriental book is the first to present the (very) complete list of all authors who had ever visited.

We dispatch all our books personally autographed (as you know).

Have a save journey!

Andreas Augustin

aa at famoushotels dot org

Most Popular

Galle Face

Galle Face

The Galle Face Hotel was established in 1864, five years before the Suez Canal came into operation. A journey through the Suez Canal was a...Read More

Grand Hotel Nuwara Eliya

Grand Hotel Nuwara Eliya

The hotel opened in 1891. One of the first advertisements we found dates from 1899. The hotel was the former residence of Sir Edward Barns,...Read More

Half Moon

Half Moon

  In 1954, a group of wealthy individuals including Donald Deskey, the fabled designer (among his works the Radio City Music Hall); Harvey...Read More

Prince de Galles

Prince de Galles

The Parisian hotel with two names! And it all started with a kiss! More than anybody else, Edward, the Prince of Wales (1910–1936),...Read More

Grand Hotel Royal (Corinthia Budapest)

Grand Hotel Royal (Corinthia Budapest)

The man with the sign ‘Grand Hotel Royal’ awaits me on the platform at Keleti railway station. He takes my bags and me to the hotel. The...Read More